De jongste yoga studio eigenaresse van Nederland

‘Hoe topsport werd vervangen door innerlijke rust’.

Interview met Viki Boviatsis van Tula Amsterdam

Q. Dus je hebt echt topsport gedaan?

V. Klopt. Al heel vroeg begon ik met wedstrijdzwemmen en ik bleek er goed in te zijn. Ik trainde iedere dag en had veel potentie op de langere afstanden. Nog steeds ben ik de jongste zwemmer die ooit het IJsselmeer heeft over gezwommen.

Q. Maar zwemmen was het niet voor jou?

V. Op zich wel, maar door familie omstandigheden moest ik stoppen. Dit was één van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb moeten maken, maar het heeft me wel gebracht waar ik nu sta.

Q. En toen vond je yoga?

V. Het heeft echt wel een tijdje geduurd. Ik heb op jonge leeftijd al eens een lesje meegedaan, maar vond dat toen niet leuk. Later nam een vriendin mij nog een keer mee en toen was het inderdaad bekeken. Het was de juiste les voor mij met de juiste docent en de juiste vibe. Sommige houdingen vond ik nog steeds verschrikkelijk, maar na de laatste pose (shavasana) wist ik dat dit iets met mij deed. Ik wist nog niet wat, maar ik vond het wel erg fijn. En ik was nieuwsgierig, wilde er meer van weten. Toen ben ik meer lessen gaan volgen, want dit was waar ik mij in wilde verdiepen. Ik voelde mij weer in balans en dat was iets waar ik al tijden naar op zoek was. Ik zocht continu naar verdieping, heb meerdere workshops gevolgd en op 23 jarige leeftijd besloot ik mijn eerste echt yoga teacher training in Thailand te volgen. Deze training was gericht op Ashtanga Vinyasa yoga. Later heb ik mij ook verdiept in Yin yoga.

Q. 23 is redelijk jong om een teacher te zijn. Was leeftijd een belemmering voor je?

V. Ik  weet niet of leeftijd een rol speelt, maar ik weet wel dat ik mijn ervaringen met andere wilde delen. Ik besloot een kleine ruimte te huren waar ik wekelijks een yoga les gaf. Dat vond ik ontzettend leuk en ik kreeg er energie van. De reacties gaven mij zoveel voldoening dat ik nog meer wilde geven. Ook raakte ik gefascineerd door het menselijke lichaam en al snel kwam ik erachter hoe interessant ik het vond om mensen met klachten door middel van yoga zich beter te laten voelen. Mijn leven kreeg een wending en ik gaf mijn full time baan op om weer plaats te nemen in de schoolbanken. Ik startte met de opleiding Fysiotherapie om deze kennis later samen te brengen met yoga. Tot op de dag van vandaag vind ik het fascinerend om wetenschap en spiritualiteit samen te brengen en ik hoop op deze manier mensen nog beter te kunnen helpen.

Q. En nu ben je 27 en heb je je eigen studio…

V. Yes! Tof he? Ik was er klaar voor en heb samen met de allerleukste man Tula bedacht. Zonder zijn steun was het niet gelukt, samen maken wij yoga toegankelijk voor iedereen. Wat begon met een brainstorm sessie op onze slaapkamermuur eindigde in realiteit. Het plan kwam in een stroomversnelling toen we een waanzinnig pand tegen kwamen. De periode tussen het plan schrijven en de opening van Tula was net 5 maanden, dus het is ontzettend snel gegaan. Met heel hard werken en hulp van vrienden en familie hebben we nu een studio waar we heel trots op zijn!

Q. Tula heet jullie studio, wat betekend dat?

V. Tula betekend balans in het Hindi. Voor ons was dat precies wat we wilden bereiken. We vonden de naam zó mooi dat we zelfs ons katje Tula hebben genoemd.

Q. Wat vond je belangrijk voor je studio. Wat was je visie?

V. Het belangrijkste vonden we dat Tula toegankelijk moest zijn voor iedereen. Yoga kan zoveel bijdragen voor een persoon en dat willen we bereikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen. De studio moest daarom fris, uitnodigend en persoonlijk zijn. Iedereen kan bij ons binnen stappen én we hebben lessen voor alle soorten mensen en niveaus.

Wat we ook heel belangrijk vonden is dat we vanaf de start veel lessen konden aanbieden. Dus niet twee lesjes per dag, maar liever acht. We wilden direct serieus genomen worden en daarom werken we nu met veertien gecertificeerde en geweldige docenten die in zes verschillende stijlen les geven.

Q. Niet alle docenten zijn gecertificeerd toch?

V. Alle docenten van de reguliere lessen wel, maar hiernaast geven we ook beginnende en bijna afgestudeerde docenten een kans om ervaring op te doen in lesgeven. Dit doen zij tijdens onze yoga-to-the-people lessen. Dit zijn lessen waar iedereen naar binnen mag lopen en zelf achteraf kunnen bepalen wat ze betalen. Of het één euro is of twintig, dat maakt niet uit. Het principe hebben we geleerd in New York en het wordt nu al overgenomen door andere studio’s in Amsterdam. Wat een hele goed ontwikkeling is, yoga toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen.

Alle donaties van deze yoga-to-the-people lessen plaatsen we in onze Stichting Tula en met deze stichting investeren we in projecten om kinderen uit onze buurt in beweging te brengen. Op deze manier helpen we beginnende docenten, verlagen we de drempel tot yoga en helpen we de buurtkinderen met iets wat wij belangrijk achten. Een soort win-win-win situatie waarin iedereen beter wordt.

Q. Waarom investeren jullie in kinderen?

V. Mijn vriend en ik hebben allebei een topsport verleden en we zien dat veel kinderen niet worden opgevoed met sporten. Dit vinden we ontzettend zonde. Nu we de mogelijkheid hebben om ons steentje bij te dragen om dit te verbeteren doen we dit heel graag.

Q. Wat betekend yoga voor jou?

V. Naast dat het goed is voor je lichaam geeft het ook een kans om rust te vinden. Iedere yoga practice is ‘me-time’, waarbij de aandacht naar binnen gaat en je heel bewust met je ademhaling bezig bent. Dit moment van rust is iets waar ik zelf heel erg van geniet. Daarnaast is vind ik het heerlijk om les te geven! Je faciliteert anderen in hetzelfde proces. De waardering die je dan van je studenten krijgt is geweldig.

Q. Dus eigenlijk draait het om genieten

V. Precies, genieten en tot je zelf komen.

Q. Zullen we over een paar maanden nog een keer afspreken om jouw ontwikkeling en die van Tula te bespreken.

V. Ja, gezellig!

 

Situatie omschrijving

In de heerlijk lichte studio van Tula ontmoet ik Viki. Haar enthousiasme is aanstekelijk en ik krijg direct een rondleiding langs te zalen en kleedkamers (wel eerst netjes de schoenen uit). Er is net een les afgelopen en iedereen zit lekker om de grote tafel in de lounge na te genieten met een kopje thee, sommigen nog een beetje met hun gedachten in Shavasana. De thee is trouwens van Mevrouw Cha en ik heb nog nooit zoiets gedronken, Buchu uit Zuid-Afrika, heerlijk!

Viki verteld vol overgave over haar zwem carrière, hoe ze haar vriend heeft leren kennen en hoe ze hun complete plan voor de studio op een slaapkamer muur hebben gestift. Ze mag dan wel de jongste studio eigenaar zijn, onervaren is ze niet. En het is duidelijk te merken dat ze heel goed hebben nagedacht over hun visie op yoga en wat ze willen bereiken met Tula. Ze bestaan nog maar sinds 1 februari, maar ik weet nu al dat het een groot succes gaat worden. I’m in!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *